Догляд за взуттям

 
 

• Правила підбору, догляду за взуттям та експлуатації
 
 
         Щоб взуття довше служило і при цьому мало гарний зовнішній вигляд, потрібен розумний догляд за взуттям. Навіть найміцніше і найкрасивіше взуття швидко втратить свій зовнішній вигляд і прийде в непридатність, якщо їй не буде забезпечений догляд за взуттям та грамотна експлуатація. Повсякденний догляд за взуттям передбачає очищення взуття від бруду та плям, просочення, чистку, надання взуття блиску та освіження кольору, при цьому взуття повинне використовуватись за сезоном та за призначенням.
 
 
• Отже, ось головні моменти, які допоможуть зберегти надовго привабливий вигляд Вашого взуття:
 
 
1)   Найголовнішим фактором, що впливає на зовнішній вигляд, комфортне носіння та гарантію взуття - це правильний підбір розміру, повноти та підйому. Якщо спочатку було неправильно підібрано розмір:
                 - По-перше, Ви відчуватимете дискомфорт у процесі носіння  взуття,
                 - По-друге, взуття швидко вийде з ладу та втратить привабливий зовнішній вигляд.
2)    Правильна експлуатація взуття.
3)    Правильний догляд за взуттям: чищення взуття від бруду та плям, сушіння, просочення, надання взуття блиску та освіження кольору.
4)    Правила підбору, догляду за взуттям та експлуатації:
                 - Щоб взуття довше служило і при цьому мало гарний зовнішній вигляд, потрібен розумний догляд за взуттям. Навіть найміцніше і найкрасивіше взуття швидко втратить свій зовнішній вигляд і прийде в непридатність, якщо їй не буде забезпечений догляд за взуттям та грамотна експлуатація. 
                  -Повсякденний догляд за взуттям передбачає очищення взуття від бруду та плям, просочення, чистку, надання взуття блиску та освіження кольору, при цьому взуття повинне використовуватись за сезоном та за призначенням.
 
 
• Отже, ось головні моменти, які допоможуть зберегти надовго привабливий вигляд Вашого взуття:
 
 
1)    Найголовнішим фактором, що впливає на зовнішній вигляд, комфортне носіння та гарантію взуття - це правильний підбір розміру, повноти та підйому.
                - Якщо спочатку було неправильно підібрано розмір.
                - По-перше, Ви відчуватимете дискомфорт у процесі носіння взуття.
                - По-друге, взуття швидко вийде з ладу та втратить привабливий зовнішній вигляд.
2)     Правильна експлуатація взуття.
3)     Правильний догляд за взуттям: чищення взуття від бруду та плям, сушіння, просочення, надання взуття блиску та освіження кольору.
4)     Правильне зберігання.
 
• Правила експлуатації, чищення та догляду за взуттям:
 
           Вважатимемо, що вибрали Ви взуття правильно і добре ознайомилися з його характеристиками. Що ж зробити, щоб взуття служило відведений йому термін?
            Експлуатація:
1)   Використовуйте взуття тільки за прямим призначенням. Не використовуйте скейтерські кросівки для гри в баскетбол, бігові кросівки для гри в теніс або футбол, а черевики зі сталевою вставкою для роботи на будівництві.
2)   Нове взуття спочатку носіть недовго, щоб воно могло пристосуватися до форми Вашої ноги.     
3)    Не одягайте ту саму пару взуття щодня, тому що вона повністю не висихає, крім того, це не дасть їй швидко вийти з ладу. Та й для здоров'я ваших ніг це буде корисно.
4)    При надяганні взуття користуйтеся спеціальним ріжком (лопаткою).
5)    Не знімайте взуття, наступаючи на задник, цим Ви запобігете відриванню підошви від верху взуття.
6)    Якщо у взутті потіють ноги, то сильне потовиділення може виникати через неправильно вибраний розмір, матеріал шкарпеток або просто через фізіологічні властивості організму. У такому разі вам потрібно правильно підбирати собі модель взуття, враховуючи індивідуальні особливості Ваших ніг.
 7)    Необхідно давати взуття постояти 1-2 дні, щоб повністю висохнути і відпочити, перш ніж ви одягнете їх знову.
 8)    На один сезон рекомендується мати не одну пару взуття, а два або більше. Це дасть можливість Вашому взуттю не   зноситися за сезон та мати привабливий зовнішній вигляд.
 
           Чищення:
 
1)     Ніколи не прайте взуття у пральній машині та не кидайте у тазик з водою.
2)     При чищенні заборонено використовувати відбілювачі та будь-які інші засоби, що містять хімічні сполуки. Після чищення такими засобами, Ваше взуття може змінити початковий вигляд (як підошва, так і верх), а також можуть з'явитися плями, жовтизна, тріщини на підошві та верхі, а також на місцях стику верху взуття з підошвою. Так відбувається після впливу хімічних речовин, що входять до складу навіть найдорожчих пральних порошків та засобів для відбілювання. Тому чищення взуття суворо заборонено будь-якими відбілюючими чи іншими хімічними засобами.
3)     Поверхня не варто сильно терти, т.к. крупинки бруду можуть пошкодити верх взуття.
 
             Сушіння:
 
1)     Заборонено сушити взуття на батареї, в сушарці, а також прискорювати процес сушіння за допомогою радіаторів, фену, вогню та інших джерел тепла, якщо ви не хочете, щоб вони втратили форму, зім'ялися та розвалилися.
2)     Якщо потрібно просушити текстильне взуття, перед сушінням потрібно його витерти (добре вимочати всередині і зовні) чистою тканиною.
3)     Взуття потрібно сушити лише за кімнатної температури. Для збереження форми рекомендується набивати взуття папером (не газетою) або використовувати спеціальні пластикові або дерев'яні розпірки. Після того, як папір стане вологим, його слід замінити. Потім, коли взуття висохне остаточно, його необхідно обробити відповідно до типу верху взуття.
 
• Догляд за взуттям з нубуку, велюру та замші:
 
1)     Велюр, нубук та замша чистяться тільки в сухому стані. Для видалення пилу та бруду використовують спеціальну гумку. Завдяки цьому структура ворсистої шкіри стає знову шорсткою. Так само крім гумки, є спеціальні щітки, які з одного боку складаються з гумових "пальчиків" - очищають поверхню, а з іншого має металевий ворс - розчісує ділянку замші, що залоснилася.
2)     Як засіб для чищення підходить піна очищувачі, які глибоко очищають ворсистий матеріал. Після проведення обробки та висушування відновлюється яскравість кольору.
3)     Замшеве взуття добре очищається, якщо його потримати над парою, а потім почистити спеціальною щіткою. Після чищення замшу бажано обробити водовідштовхуючим засобом.
4)      Мити взуття із замші, велюру та нубуку не можна, залишаться плями. Масляні плями видаляти за допомогою спеціального засобу для виведення плям для замші, велюру і нубука.
5)      Просочення, що захищає замшу, велюр або нубук від води, снігу та солі необхідно наносити в період активних опадів. Первинна обробка повинна проводитися до вологого стану триразово з повним інтервалом висихання. Наступні обробки необхідно проводити після кожного ретельного чищення взуття.
6)     Для вологої погоди замшеве, нубукове та велюрове взуття не зовсім підходить, тому на таку погоду рекомендуємо мати пару взуття з глянсової шкіри. Перед виходом на вулицю за вологої погоди взуття з глянсової шкіри потрібно обробити спеціальним кремом взуттєвим на восковій основі або взуттєвим воском. Така проста маніпуляція збереже зовнішній вигляд Вашого взуття.
7)     Для щоденного догляду та освіження кольору рекомендується фарба-аерозоль для замші, велюру та нубуку, яка оберігає взуття, відштовхує бруд, а також запобігає утворенню водяних та сольових розлучень.
 
• Догляд за взуттям із глянсової шкіри:
 
1)       Взуття з глянсової шкіри можна протирати чистою вологою ганчірочкою, після висихання обробляти спеціальними засобами для гладкої шкіри (креми, воски, просочення тощо). Для полірування нанесених кремів та восків використовувати щітки або спеціальні губки для догляду за гладкою шкірою.
2)       У жодному разі не прати в пральній машині.
3)       При чищенні заборонено використовувати відбілювачі та будь-які інші засоби, що містять хімічні сполуки.
2)       Після просушування обов'язково обробіть кремом для взуття.
 
 
• Догляд за взуттям із верхом із синтетичних матеріалів та текстильним верхом із бавовняних тканин:
 
 
1)       Взуття з нетекстильним, синтетичним верхом протирати чистою, вологою ганчірочкою, можна обробляти водовідштовхуючими спреями, а також засобами, призначеними для взуття із синтетичним верхом.
2)       Текстильне взуття з бавовняних тканин мити не рекомендується. Її слід почистити платтяною щіткою, а потім потерти спеціальною білою або кольоровою крейдою. 3) Можна також чистити взуття розчином очищеної крейди у воді.
4)       Біле взуття із текстильним верхом освіжають крейдою (зубним порошком) із водою.
5)       Заборонено прати взуття у пральній машині.
6)       Для видалення плям використовувати спеціальні засоби для виведення плям для канвасу і тканини.
7)       При чищенні заборонено використовувати відбілювачі та будь-які інші засоби, що містять хімічні сполуки. Після чищення такими засобами Ваше взуття може змінити початковий зовнішній вигляд (як підошва, так і верх). Також можуть з'явитись плями, жовтизна, тріщини на підошві та верхі, а також на місцях стику верху взуття з підошвою. Так відбувається після впливу хімічних речовин, що входять до складу навіть найдорожчих пральних порошків та засобів для відбілювання. Тому чищення взуття суворо заборонено будь-якими відбілюючими чи іншими хімічними засобами.
 
 
• Зберігання взуття:
 
 
1)       Зберігати взуття потрібно в приміщенні, що добре провітрюється, це дозволить їй швидше просохнути.
2)       Не можна зберігати взуття у поліетиленових пакетах.
2)       Заборонено зберігає взуття в холодному місці взимку або під сонцем влітку.
 
 
 
• Правила експлуатації, чищення та догляду за взуттям:
 
 
         Вважатимемо, що вибрали Ви взуття правильно і добре ознайомилися з його характеристиками. Що ж зробити, щоб взуття служило відведений йому термін:
 
           Експлуатація:
 
1)       Використовуйте взуття тільки за прямим призначенням. Не використовуйте скейтерські кросівки для гри в баскетбол, бігові кросівки для гри в теніс або футбол, а черевики зі сталевою вставкою для роботи на будівництві.
2)       Нове взуття спочатку носіть недовго, щоб воно могло пристосуватися до форми Вашої ноги.     
3)       Не одягайте ту саму пару взуття щодня, тому що вона повністю не висихає, крім того, це не дасть їй швидко вийти з ладу. Та й для здоров'я ваших ніг це буде корисно.
4)       При надяганні взуття користуйтеся спеціальним ріжком (лопаткою).
5)       Не знімайте взуття, наступаючи на задник, цим Ви запобігете відриванню підошви від верху взуття.
6)       Якщо у взутті потіють ноги, то сильне потовиділення може виникати через неправильно вибраний розмір, матеріал шкарпеток або просто через фізіологічні властивості організму. У такому випадку вам потрібно правильно підбирати собі модель взуття, враховуючи індивідуальні особливості ваших ніг.
7)       Необхідно давати взуття постояти 1-2 дні, щоб повністю висохнути і відпочити, перш ніж ви одягнете їх знову.
8)       На один сезон рекомендується мати не одну пару взуття, а два або більше. Це дасть можливість Вашому взуттю не   зноситися за сезон та мати привабливий зовнішній вигляд.
 
           Чищення:
 
1)       Ніколи не прайте взуття у пральній машині та не кидайте у тазик з водою.
2)       При чищенні заборонено використовувати відбілювачі та будь-які інші засоби, що містять хімічні сполуки. Після чищення такими засобами Ваше взуття може змінити початковий зовнішній вигляд (як підошва, так і верх), а також можуть з'явитися плями, жовтизна, тріщини   на підошві та верхі, а також на місцях стику верху взуття з підошвою. Так відбувається після впливу хімічних речовин, що входять до складу навіть найдорожчих пральних порошків та засобів для відбілювання. Тому чищення взуття суворо заборонено будь-якими відбілюючими чи іншими хімічними засобами.
 
3)       Поверхня не варто сильно терти, т.к. крупинки бруду можуть пошкодити верх взуття.
 
           Сушіння:
 
1)       Заборонено сушити взуття на батареї, в сушарці, а також прискорювати процес сушіння за допомогою радіаторів, фену, вогню та інших джерел тепла, якщо ви не хочете, щоб вони втратили форму, зім'ялися та розвалилися.
2)       Якщо потрібно просушити текстильне взуття, перед сушінням потрібно його витерти (добре вимочати всередині і зовні) чистою тканиною.
3)       Взуття потрібно сушити лише за кімнатної температури. Для збереження форми рекомендується набивати взуття папером (не газетою) або використовувати спеціальні пластикові або дерев'яні розпірки. Після того, як папір стане вологим, його слід замінити. Потім, коли взуття висохне остаточно, його необхідно обробити відповідно до типу верху взуття.
 
 
• Догляд за взуттям з нубуку, велюру та замші:
 
 
1)       Велюр, нубук та замша чистяться тільки в сухому стані. Для видалення пилу та бруду використовують спеціальну гумку. Завдяки цьому структура ворсистої шкіри стає знову шорсткою. Так само крім гумки, є спеціальні щітки, які з одного боку складаються з гумових "пальчиків" - очищають поверхню, а з іншого має металевий ворс - розчісує ділянку замші, що залоснилася.
2)       Як засіб для чищення підходить піна очищувачі, які глибоко очищають ворсистий матеріал. Після проведення обробки та висушування відновлюється яскравість кольору.
3)       Замшеве взуття добре очищається, якщо його потримати над парою, а потім почистити спеціальною щіткою. Після чищення замшу бажано обробити водовідштовхуючим засобом.
4)       Мити взуття із замші, велюру та нубуку не можна, залишаться плями. Масляні плями видаляти за допомогою спеціального засобу для виведення плям для замші, велюру і нубука.
5)       Просочення, що захищає замшу, велюр або нубук від води, снігу та солі необхідно наносити в період активних опадів. Первинна обробка повинна проводитися до вологого стану триразово з повним інтервалом висихання. Наступні обробки необхідно проводити після кожного ретельного чищення взуття.
6)       Для вологої погоди замшеве, нубукове та велюрове взуття не зовсім підходить, тому на таку погоду рекомендуємо мати пару взуття з глянсової шкіри. Перед виходом на вулицю за вологої погоди взуття з глянсової шкіри потрібно обробити спеціальним кремом взуттєвим на восковій основі або взуттєвим воском. Така проста маніпуляція збереже зовнішній вигляд Вашого взуття.
7)       Для щоденного догляду та освіження кольору рекомендується фарба-аерозоль для замші, велюру та нубуку, яка оберігає взуття, відштовхує бруд, а також запобігає утворенню водяних та сольових розлучень.
 
 
• Догляд за взуттям із глянсової шкіри:
 
 
1)       Взуття з глянсової шкіри можна протирати чистою вологою ганчірочкою, після висихання обробляти спеціальними засобами для гладкої шкіри (креми, воски, просочення тощо). Для полірування кремів і восків нанесених використовувати щітки або спеціальні губки для догляду за гладкою шкірою.
2)       У жодному разі не прати в пральній машині.
3)       При чищенні заборонено використовувати відбілювачі та будь-які інші засоби, що містять хімічні сполуки.
2)       Після просушування обов'язково обробіть кремом для взуття.
 
 
• Догляд за взуттям із верхом із синтетичних матеріалів та текстильним верхом із бавовняних тканин:
 
 
1)       Взуття з нетекстильним, синтетичним верхом протирати чистою, вологою ганчірочкою, можна обробляти водовідштовхуючими спреями, а також засобами, призначеними для взуття із синтетичним верхом.
2)       Текстильне взуття з бавовняних тканин мити не рекомендується. Її слід почистити платтяною щіткою, а потім потерти спеціальною білою або кольоровою крейдою.
3)       Можна також чистити взуття розчином очищеної крейди у воді.
4)       Біле взуття із текстильним верхом освіжають крейдою (зубним порошком) із водою.
5)       Заборонено прати взуття у пральній машині.
6)       Для видалення плям використовувати спеціальні засоби для виведення плям для канвасу і тканини.
7)       При чищенні заборонено використовувати відбілювачі та будь-які інші засоби, що містять хімічні сполуки. Після чищення такими засобами Ваше взуття може змінити початковий зовнішній вигляд (як підошва, так і верх). Також можуть з'явитись плями, жовтизна, тріщини на підошві та верхі, а також на місцях стику верху взуття з підошвою. Так відбувається після впливу хімічних речовин, що входять до складу навіть найдорожчих пральних порошків та засобів для відбілювання. Тому чищення взуття суворо заборонено будь-якими відбілюючими або іншими хімічними засобами.
 
           Зберігання взуття:
 
1)       Зберігати взуття потрібно в приміщенні, що добре провітрюється, це дозволить їй швидше просохнути.
2)       Не можна зберігати взуття у поліетиленових пакетах.
3)       Заборонено зберігає взуття в холодному місці взимку або під сонцем влітку.